KAMELYA ÇİÇEĞİ


Kamelya Asya kökenli, sert ve hep yeşil yapraklı ağaççık yada çalı türünde bir bitkininçiçeğidir. Kamelyanın iri beyaz çiçekleri vardır.
kamelya çiçeği çayı ile ilgili görsel sonucu
Pembe, kırmızı çiçekli olan kamelyalarda vardır. Kamelyanın çiçekleri burgu yapraklarının çanakyaprağı, çanakyapraklarının taçyaprağa dönüşmesiyle katmerlenir. Dayanıklı olmakla birlikte kardan korunması gereken bu bitkiler asit topraktan hoşlanır.

Kamelyalar bol su isteyen bitkilerdendir. En fazla 1, 1.5 metreye kadar uzarlar. Kimi yabani türlerden özellikle C.japonica dan bir çok çeşidi ve kültivarı elde edilmiştir.

C.chinensis, thea sinensisle eş anlamlıdır ve kurutulan yapraklarından çay elde edilir. Melez kamelya ve asil kamelya an çok bilinen türleridir.

GERÇEK GÜZELLİK(KAMELYA)

Daimi yeşil yapraklı bitkiler bahçelerin, balkonların hatta saksı bitkilerinin temel taşıdır. Pek çoğumuz fazla uğraşmamak ve uzun dönem yeşili görebilmek için bu tip bitkilere sahip oluyoruz. Oysa çalılardan kamelyalar da daimi yeşil ama bu özelliğinin yanı sıra mükemmel çiçek de açıyorlar.

Doğada esas bulunan kamelya Uzakdoğu'da yetişen Camelia Japonica‘dır. Sonradan bu bitkiden laboratuarlarda otuza yakın tür geliştirilmiştir. Yalın kat, katmerli, beyaz, pembe, kırmızı, karışık renkli örnekleri de vardır. Kamelyanın tomurcuklan da çiçekler kadar ilginçtir, kocaman!
OSMANLI MİMARİSİNDE...
Ülkemizde son dönem Osmanlı yapılarında pek çok kamelya görebilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı'nda, Maslak Kasırları'nda, Orman fakültelerinde, Yıldız Parkı'nda pek çok örneği var. Özellikle Maslak Kasırları'ndaki 2.Abdülhamit'in diktirdiği cam seradaki kamelyaları gidip görün. Dev gibi olmuş cycas palmiyesi de şaşırtıcı.
KAMELYA VE PEYZAJ
Bahçedeki kamelyaları ilkbaharda açan kardelen soğanlarıyla, nergislerle ya da açelyalarla zenginleştirebilirsiniz. Kamelyaları yapraklı zamanında, yazın açan küpe çiçeklerine, her türlü bitki bordürlerine arka plan oluşturmak için kullanabilirsiniz. Kamelyalarla aynı tip toprağı ve ortamı seven Japon akçaağaçlarından "Acer Palmatum Senkaki"yi özellikle yaprak rengi ve kışın kızılcıklar gibi renk alan üst gövdesi için yan yana dikmenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANEMON ÇİÇEĞİ ÖYKÜSÜ

Ölümlü  Adonis  ile aşk tanrıçası  Afrodit  birbirlerine kör kütük aşıktır. Fakat bu aşk, Afrodit’in eski sevgilisi savaş tanrısı  Ar...